Miras Hukuku

Kişi, ölmeden önce, mirasının kimlere neden ve ne şekilde paylaştırılması gerektiği konusunda tek başına tasarrufta bulunabilir. Bu, vasiyetname düzenlemek suretiyle olur. Vasiyetnamenin geçerli olabilmesi, sorunsuz bir vasiyetname için ve vasiyetnamenin sorun çıkartmaması, mirasçılar arasında huzursuzluğa, tartışma ve husumete kavgaya vb. yol açmaması için ve ayrıca geçerli de olabilmesi için uzman yardımı ( Avukat, Hukuk Bilgisi Olan ) alınmasında fayda vardır. Miras hukuku kaideleri bilinmeden bilgisiz bir şekilde düzenlenen vasiyetnamenin işe yaramayabileceği göz önünde tutulmalıdır. Örneğin bir malın çocuğuna kalmasını ve ancak çocuğunun da bu malı mesela vefatı halinde Yasin isimli asker arkadaşının torununa bırakmasını vasiyet edebilir ama bu Yasin’in torunu için bu şekilde bir sınırlama getiremez getirmesi de söz konusu değildir. Ahmet’ in torunu artık mal kendisine kaldığında bir sınırlama ile bağlı değildir söz konusu olamaz. Bunun gibi birçok kural – kanun mevcuttur. Ölmeden önce Her şeyi vasiyetname ile düzenlediğinizi ve ölümünüzden sonra artık sorun yaşanmayacağını düşünürken aslında iptal edilecek düzenlemelerle dolu bir vasiyetname düzenlemiş olabilirsiniz.

Vasiyetname Çeşitleri

Miras bırakan, vasiyetname için kanunda öngörülen şekillerden birine uymak suretiyle yeni bir vasiyetname yaparak önceki vasiyetnameden her zaman dönebilir. Vasiyetnamenin tamamından veya bir kısmından dönülebilir.

1 – Resmi vasiyetname

Noterde düzenlenir. İçeriği, vasiyet edenin istediği şekilde noter yazar.

2 – El yazılı vasiyetname

El yazılı vasiyetnamenin yapıldığı yıl, ay ve gün gösterilerek başından sonuna kadar miras bırakanın el yazısıyla yazılmış ve imzalanmış olması zorunludur.

El yazılı vasiyetname, saklanmak üzere açık veya kapalı olarak notere, sulh hakimine veya yetkili memura bırakılabilir.

3 – Sözlü vasiyet

Miras bırakan; yakın ölüm tehlikesi, ulaşımın kesilmesi, hastalık, savaş gibi olağanüstü durumlar yüzünden resmi veya el yazılı vasiyetname yapamıyorsa, sözlü vasiyet yoluna başvurabilir.
Bunun için miras bırakan, son arzularını iki tanığa anlatır ve onlara bu beyanına uygun bir vasiyetname yazmaları veya yazdırmaları görevini yükler.


Yorum ve Sorular


Henüz bir yorum paylaşılmamış. Bir yorum yazın.

Yorum Yaz






Güncel Makaleler

Maddi Ve Manevi Tazminat Talep Etme Hakkı
  • 22 Mayıs 2021
Maddi Ve Manevi Tazminat Talep Etme Hakkı

Maddi Ve Manevi Tazminat Talep Etme Hakkı Trafik kazaları sonucunda maddi ve manevi birtakım haklar doğar. Borçlar kanunun maddi tazminatı düzenleyen yasasında geçen 45. maddeye göre; bir ada öldüğü taktirde ziyan ve zarar, def

Devamını Oku
Kazaları Önlemenin Yolları
  • 22 Mayıs 2021
Kazaları Önlemenin Yolları

Kazaları Önlemenin Yolları Trafik kazalarının yaklaşık %90’ı sürücü hatalarından kaynaklanıyor. % 2 ‘si ise yaya hataları sebebi ile meydana gelmekte. Ülkemizde trafik kazaları nedeni ile yaklaşık olarak 10 bin kişi hayatını ka

Devamını Oku
Kaza Anında Yapılması Gerekenler
  • 22 Mayıs 2021
Kaza Anında Yapılması Gerekenler

Kaza Anında Yapılması Gerekenler Birtakım nedenlerden dolayı meydana gelen trafik kazaları sonucunda kişiler hayatlarını kaybediyor. Can kayıplarının dışında maddi hasarlı trafik kazalarına da karışmanız durumunda kaza anında y

Devamını Oku